Медиците се явиха пред френската анкетна комисия
Медиците се явиха пред френската анкетна комисия / netinfo
Палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж и четири от петте български медицински сестри, които бяха освободени през лятото след над осемгодишен престой в либийски затвори, се явиха пред анкетната комисия към френското Национално събрание, която разследва обстоятелствата на освобождаването им, предаде Франс прес.

Петимата разказаха за ада на земята, който са изживели. "Животът ни бе деформиран, животът ни бе разрушен", заяви доктор Ашраф с изпълнен с вълнение глас. Той разказа за мъченията, на които е бил подложен в либийските затвори, включително електрически шокове и сексуални посегателства, както и за "пародията на процес", през която бе осъден три пъти на смърт заедно с петте български медицински сестри.

Това бе първото заседание на комисията към долната камара на френския парламент, на което имаше изслушвания. Тя бе създадена по предложение на социалистическата опозиция, която иска да изясни дали Франция е обещала нещо на Либия в замяна на освобождаването на шестимата медици. Интерес за социалистите представлява и ролята, която изигра по случая тогавашната съпруга на президента Никола Саркози - Сесилия, която не заемаше никакъв официален пост.