Марк Грей към България: Няма място за разпускане
Марк Грей към България: Няма място за разпускане / БГНЕС

„Няма място за разпускане” – това каза говорителят на Европейската комисия Марк Грей по повод излизането на междинния доклад на ЕК за България. Грей се срещна с група български журналисти, намиращи се в Брюксел по покана на Европейската комисия.

 

Според Марк Грей оценката на Европейската комисия през лятото ще зависи от това, което направи българското правителство. „Те знаят какво трябва да се прави, но въпросът е дали наистина се прави. Мисля, че и от двете страни се стремим да направим едно и също – българските власи искат повече пари от еврофондовете, а Европейската комисия иска българите да се почувстват като част от ЕС”, заяви Грей.

 

Той коментира и правосъдната ни система, като каза, че единствено страната ни може да я промени: „ЕК не може да търси отговорност от престъпниците, това може да направи единствено България”.

 

Според Марк Грей трябва да продължим със същата скорост по отношение на правосъдната система, важно е да бъдат предявявани обвинения, както да има и осъдителни присъди. „За нас са важни тенденциите, към които върви България”, завърши говорителят на ЕК.