Марио Монти получи мандат да състави новото правителство на Италия
Марио Монти получи мандат да състави новото правителство на Италия / снимка: Reuters

Президентът на Италия Джорджо Наполитано връчи на икономиста и бивш еврокомисар Марио Монти мандат да състави новото антикризисно правителство на страната, предадоха световните агенции.

Монти е приел мандата с "резерви", съобщи прессекретарят на Наполитано, цитиран от ДПА и БТА.

Пред журналисти на излизане от двореца Квиринале Монти подчерта, че се заeма незабавно със задачата да сформира правителство, което да изведе Италия от кризата, предаде Ройтерс.

Монти заяви, че Италия трябва да върне мястото си в ЕС като "елемент на сила, а не на слабост", предаде ДПА. Той се зарече, че главните цели на бъдещия кабинет ще бъдат "уреждане на финансовата ситуация (на Италия) и насърчаване на икономически растеж с фокус върху социалната справедливост."

Минути след като връчи мандата, Наполитано призова да бъдат положени изключителни политически усилия, за да бъде преодоляна финансовата криза, която заплашва цялата еврозона, като подчерта, че Италия трябва да възвърне доверието на инвеститорите и на европейските институции.

Предстои Монти да състави кабинет, да изложи приоритетите си и да види дали разполага с достатъчна подкрепа в парламента, за да управлява ефикасно, отбелязва АП.

Часове по-рано партията на Силвио Берлускони Народ на свободата "даде рамо" на Монти да сформира правителство, но настоя, че тя ще трае само докато то осъществи жизненоважните икономически реформи.

Във видеобръщение към нацията Берлускони заяви днес, че е готов да подкрепя техническото правителство начело с Монти и каза, че си отива "от чувство на отговорност, за да не допусне по-нататъшни спекулации против Италия."

Берлускони призова всички да обединят усилията си "за спасяване на еврото и ЕС".

"На всички онези, които празнуват моето излизане от сцената, мога да кажа: от утре ще удвоя усилията си за реформа на данъчното облагане, правосъдието и институциите в Италия," заяви Берлускони, цитиран от ДПА.