Майката на атентатора от „Домодедово” се извини „на целия свят”
Майката на атентатора от „Домодедово” се извини „на целия свят” / Reuters

Майката на атентатора от "Домодедово", говорейки тихо и през сълзи, се извини за самоубийствения терористичен акт, извършен преди три седмици от сина й на най-оживеното руско летище, предаде Ройтерс.

На 24 януари двайсетгодишният Магомед Евлоев взриви прикрепените към тялото си експлозиви на московското летище "Домодедово" и уби 36 души, припомня БТА. Анализатори коментираха, че атентатът показва, че Кремъл не е успял да потуши ислямисткия бунт в южните части на страната.

В интервю за Ройтерс, първото за чуждия печат, Роза Евлоева поднесе своите съболезнования и огромни извинения "на целия свят". "Много ни е срам, толкова ни е мъчно и тъжно. Ние наистина се безпокоим за всички хора, които загинаха и пострадаха ", казва 54-годишната учителка, майка на четири деца.

Като съучастници на атентатора бяха арестувани и откарани в Москва за разпити 16-годишният брат на Магомед и 22-годишната му сестра. Другият му брат е със забавено умствено развитие и не напуска дома си.

"За мен нощта е най-ужасното време, защото децата ми не са близо до мен. Леглата им са празни", казва Евлоева и добавя, че навярно всяка майка се чувства така. На въпроса какво е тласнало сина й към ислямските екстремисти, Евлоева казва, че не го е възпитала по този начин. "Има приятели руснаци, имаме приятели чеченци... Към всички се отнасяме като към едно семейство, както към всекиго по света", казва тя.