Майка на жертва от катастрофата на 17 юли съди Киев за 800 000 евро
Майка на жертва от катастрофата на 17 юли съди Киев за 800 000 евро / снимка: БГНЕС, архив

Майката на една от германските жертви при катастрофата на малайзийския пътнически самолет над Донбас на 17 юли е подала иск срещу Украйна в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Тя обвинява властите в Киев, че не са затворили въздушното пространство за граждански полети, докато в района е бушувала война, съобщи Франс прес, цитирайки германския вестник "Билд".

Според "Билд" искът е за 800 000 евро обезщетение заради причиняване на смърт поради непредпазливост. Според жалбата на майката Украйна не е затворила въздушното си пространство, защото не е искала да се отказва от таксите за правото на прелитане над нейна територия.

По онова време над Украйна са извършвани над 700 полета на ден, което й е носело по няколко милиона долара месечно, твърди вестникът.

Ищцата е привлякла за свой защитник германския адвокат Елмар Гемюла, който има адвокатска кантора в Берлин и е професор по авиационно право. Още през септември неговата фирма обяви намерението си да отправи иск пред съда в Страсбург от името на три германски семейства.