Магьосничеството вече е признато за професия в Румъния
Магьосничеството вече е признато за професия в Румъния / снимка: sxc.hu

С най-новите промени в закона за труда Румъния включва магьосничеството в списъка на професиите, което вече бе посрещнато със заплахи с отмъщение от страна на самообявила се вещица, предаде АП. От началото на 2011 г. гадателите и астролозите вече могат официално да упражняват занаята си.

В номенклатурния списък на професиите и занаятите, публикуван в Държавен вестник „гадателите, астролозите и сродните с тях” са вписани в раздела за „услуги към личността”, включващ още прислужници, препаратори и автоинструктори, посочва БГНЕС.

Обнародването на списъка бе посрещнато с ирония от румънците, които по различните Интернет форуми питат дали гадателите ще трябва да се регистрират по ДДС и да плащат данъци. Ще издават ли фактури, които да служат като гаранционен сертификат - пита шеговито един от блогърите, изтъквайки риска да зачестят жалбите пред комисията за защита на потребителите в случай, че предсказанията им не се потвърдят. Друг предлага да задължат гледачките и магьосниците да изкарат курсове, организирани от министерството на образованието.

През декември няколко депутати от управляващата в Румъния Либералдемократическа партия внесоха законопроект за облагане с данъци на гадателите и астролозите, но бързо го оттеглиха пред опасността да бъдат „прокълнати”.