Лубиц проучвал самоубийства и вратите на пилотските кабини онлайн
Лубиц проучвал самоубийства и вратите на пилотските кабини онлайн / БГНЕС

Вторият пилот на разбилия се самолет на авиокомпания "Джърмануингс" е проучвал в интернет методи за самоубийство и информации за системите за сигурност на блиндираните врати на пилотските кабини на самолетите, предадоха световните агенции, като се позоваха на информация на прокуратурата на германския град Дюселдорф.

Проучванията са били направени от Андреас Лубиц в дните преди самолетната катастрофа на 24 март.

Тези изводи прокурорите са направили след анализ на лаптопа, конфискуван от апартамента на Лубиц. Те са успели да възстановят данните за това какви информации той е търсил в интернет в периода 16 март - 23 март.

Разследващите смятат, че 27-годишният Лубиц нарочно се е заключил в пилотската кабина на самолета на "Джърмануингс" и е разбил самолета в планински склон във Френските Алпи. В катастрофата загинаха 150 души.

В същото време от компанията заявиха, че не са знаели, че Лубиц е страдал от депресия по време на обучението си за летец. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на днешно изявление на говорителка на компанията.

От германската авиокомпания "Луфтханза", която е собственик на "Джърмануингс", потвърдиха във вторник, че са знаели, че преди шест години Лубиц е преминал през период на "тежка депресия", преди да завърши обучението си за пилот, отбелязва Асошиейтед прес.

Андреас Лубиц бил информирал в Луфтханза за депресивното си състояние

"Не сме го знаели", каза Ванеса Торес, говорителка на компанията "Джърмануингс", която наема Лубиц през септември 2013 г.

Говорителката отказа да обясни това несъответствие, аргументирайки се с продължаващото разследване. Торес отбеляза, че от "Луфтханза" са заявили, че Лубиц е разполагал с "напълно валидно медицинско удостоверение 1-ви клас" в деня на катастрофата.

Източник: БТА