Лион Панета: Нападението в Бенгази е било терористична атака
Лион Панета: Нападението в Бенгази е било терористична атака / снимка: Reuters

Американският министър на отбраната Лион Панета заяви, че нападението, при което беше убит посланикът на САЩ в Либия, е било извършено от терористи, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Това е било терористично нападение", каза Панета на пресконференция.

Той обаче не посочи коя групировка стои зад нападението срещу американското консулство в либийския град Бенгази по-рано този месец и дали тя има връзка с Ал Кайда, отбелязва БТА. По думите му това трябва да бъде установено от водещото се разследване.

САЩ временно изтеглят още персонал от посолството си в Либия по причини, свързани със сигурността, но се надяват да върнат служителите в Триполи в началото на следващата седмица, заяви американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс.

"Това е временно допълнително намаляване на персонала по съображения за сигурност. Ще преразгледаме позицията си отново в началото на следващата седмица с цел да върнем персонала, щом условията го позволяват", заяви служител на американското външно министерство.

Посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци бяха убити при нападение срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември, припомни Ройтерс.