Лидерът на донецките сепаратисти е ранен в боевете при Дебалцеве
Лидерът на донецките сепаратисти е ранен в боевете при Дебалцеве / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко е бил ранен в сраженията при Дебалцеве и е бил откаран в болница в Луганск. Това съобщи за ТАСС източник от правителството на т.нар. Луганска народна република, без да даде информация за здравословното му състояние.

Според агенция Интерфакс, позоваваща се на източник от военните структури на ДНР, Захарченко е леко ранен в крака от шрапнел. Състоянието му е стабилно, шрапнелът е изваден и той ще се върне "на работа" след три дни, заяви източникът.

Заради военни действия в Дебалцеве евакуацията на жителите на града е отложена за утре, казаха от "министерството на транспорта" на ДНР.

Крехкото примирие в Украйна се пропуква

Междувременно украинското министерство на отбраната призна, че сепаратистите са превзели част от ключовия ж.п. възел Дебалцеве в Източна Украйна и че в града се водят улични боеве въпреки примирието, предадоха Ройтерс и АП.

"Уличните боеве продължават, бунтовниците атакуват града с ударни групи, подкрепени от артилерия и бронирани машини. Част от града бе превзет от бандитите", са казва в онлайн съобщението.

Министерството съобщи още, че група правителствени войници са попаднали в плен на проруските бунтовници, като опроверга твърденията на руски медии за голям брой пленени.

Заместник-директорът на президентската администрация в Киев Валерий Чалий обяви междувременно, че Украйна се е обърнала към Франция и Германия, а също към страните от ЕС и НАТО с настояване да изразят "решителен протест" срещу нарушенията на примирието от страна на бунтовниците. Те искат да превземат Дебалцеве и така разрушават възможностите за изпълняване на договореното в Минск, каза Чалий.

Източник: БТА