Лидерите на страните от ЕС се срещнаха с украинския президент
Лидерите на страните от ЕС се срещнаха с украинския президент / снимки: БГНЕС

Лидерите на страните от ЕС се срещнаха във Вилнюс с украинския президент Виктор Янукович, но и двете страни отказаха да отговорят на въпроси на журналисти, предаде ДПА. На срещата на високо равнище в литовската столица се очакваше да бъде потвърдено по-близкото сътрудничество между ЕС и страните от т.нар. "Източно партньорство". Киев, обаче, се отказа засега да сключва споразумение за асоцииране с ЕС и на срещата едва ли ще бъде постигнат пробив.

Смята се, че решението на Украйна е взето под натиск от Русия.

Дипломати казаха, че сега във Вилнюс се обсъжда целта споразумението да бъде подписано през март или април, ако Украйна изпълни условията на ЕС.

Съюзът поиска от Киев да извърши законодателни и съдебни реформи и да позволи бившата министър-председателка Юлия Тимошенко да замине на лечение в чужбина.

Пристигайки тази вечер на официалната вечеря, Янукович, попитан от журналисти какво е настроението му, отвърна с: "Нормално" и вдигна палец. Известен оптимизъм изрази и премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който каза, че не изключва възможността тази вечер да бъде постигнато съгласие, но добави, че все пак трябва да се прецени при какви условия. Германската канцлерка Ангела Меркел бе по-скептична. "Не храня надежда, че ще успеем, но вратата е отворена", каза тя, пристигайки на срещата.

Украинският вицепремиер Серхий Арбузов още веднъж повтори, че Киев се стреми към европейска интеграция и отбеляза, че Украйна има нужда от Европа.

Лидерите на Евросъюза, ръководителите на Литва и на страните, участващи в програмата на ЕС "Източно партньорство" са готови да работят цяла нощ, за да постигнат максимален резултат в хода на срещата на върха във Вилнюс. Това заяви по-рано президентът на Литва Далия Грибаускайте, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на Грибаускайте такъв максимален резултат може да стане подписването от Украйна на споразумението с ЕС за асоцииране и зона за свободна търговия. "Обсъждането на този въпрос може да стане по време на деловата вечеря и да се проточи през нощта", посочи литовският президент.

Грибаускайте посочи, че засега може да се говори само, че Грузия и Молдова ще парафират договорите са асоцииране, а преговорите с Киев "ще се водят до последната минута".

Лидерите на страните от ЕС се срещнаха с украинския президент
netinfo

Междувременно около 10 000 демонстранти в Киев настояват да бъде подписано споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС, съобщи Асошиейтед прес.

Ежедневни протести започнаха откакто президентът заяви миналата седмица, че няма да подпише документа на започналата днес двудневна срещата на върха на ЕС във Вилнюс. Част от демонстрантите организираха палаткови лагери и стоят денонощно на протестите, предава БТА.

Правителството на Янукович твърди, че Украйна не може да си позволи да жертва търговията с Русия в замяна на по-тесни връзки с ЕС.

Протестиращите обаче смятат, че това е късогледо мислене, което отрича предимствата от по-тясна интеграция с Европа в дългосрочен план.

Лидерите на страните от ЕС се срещнаха с украинския президент
netinfo