Лидерите на НАТО одобриха създаване на сили за бързо реагиране
Лидерите на НАТО одобриха създаване на сили за бързо реагиране / снимка: БГНЕС

В опит да се противопоставят на руската агресия лидерите на НАТО днес одобриха план за готовност за действие, според който се създават сили за бързо реагиране с база в Източна Европа, обобщава Асошиейтед прес. Предстои да се реши къде ще бъдат разположени силите, които ще могат бързо да се мобилизират, ако страна членка на алианса от региона бъде атакувана.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че силите за бързо реагиране отправят ясно послание към всеки потенциален агресор и това послание гласи: Дори не си помисляйте да нападате някой от нашите съюзници, защото ще се сблъскате с целия алианс.

Патрулните полети на НАТО над балтийските страни и други мерки по въздух, суша и море, които вече са в действие, ще бъдат разширени, като част от плана за готовност за действие.

Изправени пред друга международна криза - тази в Ирак, лидерите на НАТО заявиха готовност да помагат на Багдад да се справи с заплахата на джихадистите от "Ислямска държава". Андерс Фог Расмусен обаче посочи, че иракското правителство досега не е поискало подобна помощ.

В Нюпорт Барак Обама и Дейвид Камерън призоваха своите колеги от НАТО да се присъединят към коалиция от страни, която ще има основна роля в борбата с ИД. На призива откликнаха 10 страни членки и партньори и това са Германия, Франция, Италия, Дания, Полша, Турция и Канада, както и Австралия, която не е страна членка. Начело на коалицията ще са САЩ и Великобритания, посочва ДПА.

По повод на руските предупреждения относно евентуалния опит на Украйна да се присъедини към НАТО, Расмусен заяви, че трети страни не могат да налагат вето по въпроса за политиката на разширяване на алианса, предаде Ройтерс. Относно Грузия генералният секретар на алианса поясни, че лидерите на НАТО са се договорили за важни мерки за подпомагане на напредъка на страната към членство, предаде Ройтерс.

В края на срещата на върха беше обявено, че следващата среща на върха на алианса ще бъде във Варшава, в Полша, след две години. Това се възприе като още един сигнал, че НАТО остава привързана към ангажимента си да защитава членовете си от Източна Европа, отбелязва АП.

В Нюпорт лидерите на алианса освен това се съгласиха да спрат съкращенията на средствата за отбраната и да постигнат напредък по изпълнението на целта, поставена от НАТО да заделят по 2 процента от БВП за отбраната в продължение на 10 години, посочва Ройтерс.

Засега тази цел се изпълнява само от САЩ, Великобритания, Гърция и Естония. Полша също обещава да увеличи разходите си за отбрана на 2 процента от БВП, посочва АП.
Вторият ден на срещата на алианса протече в момент, в който в Минск беше договорено прекратяване на огъня между Киев и проруските сепаратисти. По този повод Расмусен изрази надежда, че това споразумение ще постави началото на политически процес, предаде Франс прес.

Генералният секретар съобщи също, че страните от НАТО ще засилят сътрудничеството си при обмена на информация за чужди бойци, завръщащи се от близкоизточни страни, предаде Ройтерс. Той подчерта, че НАТО има готовност да помогне бързо на Ирак да се справи със заплахата от "Ислямска държава", но добави, че иракското правителство засега не е отправило подобно искане, посочва АП.

Расмусен съобщи още, че според лидерите на НАТО мащабни кибератаки срещу някоя от страните членки могат да бъдат считани за атака срещу целия алианс, предаде Ройтерс. През 2007 г. серия от кибератаки парализираха голяма част от сайтовете на Естония и тогава бяха възприети като очевидна реакция на спора относно преместването на мемориал от съветската епоха, припомня агенцията. Тогава много западни експерти заподозряха, че зад атаките стои Кремъл, но Русия отрече тези обвинения.

Генералният секретар освен това увери, че НАТО няма намерение да пренасочва системата си за противоракетна отбрана срещу Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Расмусен увери, че основополагащият договор Русия-НАТО остава в действие, предаде ИТАР-ТАСС. Договорът е от 1997 г. и установява отношенията между алианса и Русия. В него двете страни заявяват, че повече няма да се смятат един друг за противници.

На срещата днес генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен представи приемника си Йенс Столтенберг и посочи, че той ще встъпи в длъжност на 1 октомври, посочва ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА