Либия протестира срещу помилването на медиците
Либия протестира срещу помилването на медиците / netinfo
Либия извика първия секретар на посолството ни в Триполи, за да протестира официално срещу помилването на петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство.

Триполи "протестира срещу незачитането от страна на София на споразумението за екстрадиране, подписано между двете страни през 1984 година", се посочва в протестната нота, връчена от либийския заместник-министър на външните работи Абделати Лаабиди, който отговаря за европейските въпроси.

Според либийския официален представител в споразумението няма клауза, предвиждаща помилване на екстрадирани осъдени лица. В нотата се посочва още, че освобождаването на медиците е и "ясно нарушение на споразумението, подписано от двете страни на 23 юли", в навечерието на прехвърлянето им в България.

Семействата на заразените със СПИН деца поискаха Интерпол да арестува медиците, да ги върне в Либия, да бъдат прекратени дипломатическите отношения между двете страни, всички българи работещи в Джамахирията да бъдат изгонени.

Нотата на Либия беше коментирана от премиера Сергей Станишев и вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

България ще отговори на нотата на Либия, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Либийското външно министерство смята, че с помилването на медиците сме нарушили двустранния договор. Ние имаме друго тълкувание – нашият отговор ще бъде аргументиран, че това което е направено у нас не е в нарушение на нито едно споразумение, коментира външният министър.

Той допълни, че всеки един акт между двете страни е част от двустранните отношения, няма как да извадим някой и да кажем това не е част от двустранните отношения, така че в момента водим диалог с тях.

Доколкото съм информиран, указът на президента е добре обоснован юридически, категоричен беше Ивайло Калфин.