Либия призова за джихад срещу Швейцария
Либия призова за джихад срещу Швейцария / снимка: БГНЕС, архив

Либийският лидер Муамар Кадафи призова за "джихад срещу Швейцария" заради въведената след референдум забрана за строителство на минарета, съобщи Франс прес.

В реч в Бенгази Кадафи нарекъл Швейцария "страна на неверници и ренегати".

"Срещу Швейцария, страна на неверници и ренегати, които рушат домовете на аллах трябва да бъде обявен джихад с всички възможни средства", заявил полковникът.  Според него "джихадът срещу Швейцария, срещу ционизма, срещу чуждестранната агресия... не е тероризъм". "Всеки мюсюлманин по света, който поддържа връзки с Швейцария... трябва да бъде смятан за неверник... за обявил се срещу исляма, срещу Мохамед, срещу аллах и срещу корана", заявил Кадафи.

57,5% от швейцарците се обявиха на референдум срещу строителството на минарета в страната, допълва БТА. Междувременно отношенията между Швейцария и Либия се влошиха рязко, след като през юли 2008 г. в Женева бе задържан един от синовете на полковник Кадафи, Ханибал, по обвинения в малтретиране на домашните му прислужници.

Ханибал бе освободен малко след ареста си, но Либия скъса дипломатическите си отношения с Берн, изтегли милиарди долари от сметки в швейцарски банки и арестува двама швейцарски бизнесмени по обвинения в нарушения на визовия режим и незаконна икономическа дейност. 

През последните седмици Швейцария обяви списък от близо 100 либийци, на които е отказан достъп до страните от Шенген. В отговор Триполи обяви, че няма да издава входни визи за нито една от страните в Шенгенското пространство, в това число и на страни като България, която се готви да се присъедини към споразумението.

Споровете между Швейцария и Либия предизвикаха разцепление и в ЕС, посочва ДПА. На започналата в Брюксел среща на министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС италианският вътрешен министър Роберто Марони обвини Швейцария, че използва Шенген за уреждане на двустранни проблеми с трета страна, с което "затрудни живота на останалите страни, подписали споразумението".

Домакинът на срещата, испанският вътрешен министър Алфредо Перес Рубакалба, чиято страна в момента председателства ЕС, зае по-умерена позиция и изрази подкрепа за Швейцария "като член на Шенгенското споразумение". Рубакалба умело успя да избегне дискусиите за законността на действията на Берн, посочва ДПА.