Лекарят на Джако признат за виновен в непредумишлено убийство
Лекарят на Джако признат за виновен в непредумишлено убийство / снимка: Reuters

Личният лекар на Майкъл Джексън бе признат за виновен в непредумишлено убийство при смъртта на Краля на попа, предадоха световните агенции. Съдебните заседатели разискваха в продължение на 9 часа преди да достигнат до единодушното си решение.

Доктор Конрад Мъри пледираше, че е невинен в даването на Джексън на смъртоносна доза от силното приспивателно пропофол, което бе счетено за основна причина за смъртта на звездата на 25 юни 2009 г.

По време на продължилия 6 седмици съдебен процес обвинението заявяваше, че Мъри е проявил груба професионална небрежност, като е дал пропофола на Джексън в домашни условия, за да му помогне да спи, докато певецът се готвел за поредица от концерти, които да бележат завръщането му на сцената. Прокурорите също така заявяват, че Мъри не е следял състоянието на Джексън, забавил е обаждането за спешна медицинска помощ и не е казал на лекарите, че е дал пропофол на певеца, посочва БТА.

Защитата на Мъри твърдеше, че Джексън сам е взел фаталната доза пропофол.

При обявяването на решението на съдебните заседатели над 100 фенове на Майкъл Джексън пред сградата на съда избухнаха в одобрителни възгласи.

Съдията по делото нареди Конрад Мъри да бъде оставен в ареста до обявяването на присъдата, което се очаква да стане на 29 ноември. 58-годишният Мъри напусна съда с белезници и бе предаден на затворническите власти.

Съдия Майкъл Пастор прецени, че безразсъдното поведение на Мъри представлява риск за обществената сигурност и отказа пускане под гаранция. Обвиняемият може да получи до 4 години затвор.