Ледове блокираха туристи около Антарктида
Ледове блокираха туристи около Антарктида / cнимкa: sxc.hu

Руският ледоразбивач "Капитан Хлебников", с който на туристическа обиколка около Антарктида са тръгнали над сто туристи, учени и журналисти, е блокиран от дрейфуващи ледове, на около 8 км от чисти води, предаде АП.

От компанията, собственик на кораба, увериха, че няма никаква опасност - нито за кораба, нито за пътниците, някои от които са се възползвали от непредвидената спирка за хеликоптерни обиколки из района, пише БТА. Най-страшното, което може да сполети туристите, половината от които са британци, е да получат слънчево изгаряне, ако не внимават, шегуват се организаторите на плаването. На борда има и екип на телевизия Би Би Си, който снима документален филм за Антарктида. 

Корабът се намира близо до остров Сноу хил в Морето на Ведел, близо до северния край на Антарктическия полуостров, и се опитва да се придвижва бавно из ледовете, но ще са му необходими от три до шест дни и по-силен вятър, за да се измъкне от ледения плен. Температурата е между минус 7 и минус 11 по Целзий.

Основната атракция на круиза е възможността да се наблюдават императорски пингвини в естествената им среда. Корабът е построен във Финландия, от няколко години се използва за туристически обиколки и разполага с два хеликоптера.