Латвия и Полша подкрепят кандидатурата на Георгиева за генерален секретар на ООН
Латвия и Полша подкрепят кандидатурата на Георгиева за генерален секретар на ООН / Guliver/Getty Images

Правителството на Латвия изпрати писмо до членовете на ООН, в което изразява подкрепата си за кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на организацията.

Според премиера на Латвия Марис Кучинскис кандидатурата на Георгиева отговаря на изразения в Резолюция 69/321 на Общото събрание на ООН стремеж на страните-членки да се търси възможно най-добрият кандидат, който въплъщава най-високите стандарти на ефективност, компетентност и интегритет и да демонстрира твърда ангажираност с целите и принципите на ООН.

ЕК: Кристалина Георгиева организира сама кампанията си за ООН

„Тя има голям международен опит и познания, които ще допринесат значително при изпълнение на функциите й на генерален секретар на ООН. Впечатляващата й репутация от работата й в областта на социалното развитие, международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи ни прави уверени, че тя е добре подготвена да се справи с предизвикателствата пред световната общност", пише в писмото си министър-председателят на Латвия.

Той допълва, че страната му подкрепя важността на справедливото географско представителство на ключови позиции в ООН.

Кристалина Георгиева: Благодаря, България

„Важно е да се обърне внимание и на равенството на половете при избирането на следващия генерален секретар на организацията. Кристалина Георгиева изпълнява всички тези очаквания", допълва Кучинскис.

В писмо до министъра на външните работи Даниел Митов неговият полски колега Витолд Вашчиковски изразява подкрепата на правителството на Полша за Кристалина Георгиева.

„Убеден съм, че кандидатурата на г-жа Георгиева отговаря на всички изисквания, очаквани от генералния секретар на ООН. Оценявам нейния голям международен опит и дипломатически умения, които я правят най-добрия кандидат за тази отговорна позиция", посочва полският първи дипломат.