Кунева: Освобождаването на осъдените българки не подлежи на преговори
Кунева: Освобождаването на осъдените българки не подлежи на преговори / БГНЕС
Освобождаването на петте български медицински сестри и на палестинския лекар, които бяха осъдени на смърт в Либия, не подлежи на преговори, заяви българският еврокомисар Меглена Кунева в интервю за Ройтерс.

Нейното изказване бе в отговор на съобщенията, че Либия е предложила да отмени смъртните присъди в замяна на финансови компенсации и освобождаване на либиеца, излежаващ присъда в Шотландия заради атентата над Локърби през 1988 г.

"Това няма нищо общо с делото „Локърби”. Няма каквито и да било доказателства, че тези хора са виновни и ЕС няма да позволи което и да било друго дело да бъде използвано с цел да се оказва натиск. Това е недопустимо", подчерта тя.

"Според мен Либия ще постъпи разумно, ако обърне сериозно внимание на предложената резолюция и на следващите стъпки, които ще предприеме Съветът на министрите на външните работи следващата седмица. Резолюцията е доказателство, че ЕС е солидарен по проблема с българските медици и че се отнасяме към това много сериозно", добави Кунева във връзка с представения проект за резолюция на Европейския парламент по СПИН-делото в Либия.

"Това е много силен инструмент и той може да послужи за оказване на огромен натиск върху Либия", подчерта тя. "Ние няма да преустановим усилията си, макар да не виждаме никакви положителни признаци от страна на Либия", заяви Меглена Кунева пред Ройтерс.