Кремъл: Путин няма да става президент на Русия-Беларус
Кремъл: Путин няма да става президент на Русия-Беларус / БГНЕС

Кремъл нарече чиста спекулация разпространената от "Ехото на Москва" информация, че Владимир Путин ще стане президент на съюзна държава, обединяваща Русия-Беларус, предаде Ройтерс.

Според източник от Кремъл не става дума за нищо друго освен за изопачена форма на обществен дебат за бъдещата роля на Владимир Путин. Източник от администрацията на беларуския президент Александър Лукашенко също заяви, че няма план в скоро време да бъде създаден съюзен договор между двете страни.

По-рано през днея "Ехото на Москва" обяви, че по време на визитата си в Минск на 13 и 14 декември Путин ще подпише с беларуския си колега споразумение за създаване на съюзната държава. Анализатори от доста време намекват, че Путин, който иска да остане на власт и след изтичането на втория му президентски мандат, ще се спре на варианта да бъде държавен глава на нова съюзна държава, която ще обедини двете бивши съветски републики Русия и Беларус.

От години се водят разговори между Москва и Минск за подобен съюз. В тях обаче няма напредък, защото Беларус иска да запази автономията си. Двете държави имат и разногласия за това представител на коя от тях да оглави съюзната държава. Между Русия и Беларус има засега само митнически и имиграционен съюз.

Отношенията между Минск и Москва се влошиха значително през последните месеци. Стигна се дотам беларуският президент да заяви, че от кадрите от последния конгрес на партията на Путин му се повдигало. Лукашенко обвини също руския газов гигант "Газпром", че рекетира неговата страна, припомня Франс прес.