Кремъл отхвърли критиките срещу изборите в Русия
Кремъл отхвърли критиките срещу изборите в Русия / netinfo

Кремъл отхвърли критиките срещу парламентарните избори в Русия и заяви, че страната споделя същите демократични ценности като Запада, предадоха Ройтерс и АП.

По-рано парламентаристи от ОССЕ и Съвета на Европа обявиха за нечестни изборите в неделя, в които партията на руския президент Владимир Путин спечели убедителна победа. Също говорител на германското правителство каза, че изборите не са били "свободни, справедливи и демократични". Критики отправи и еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

На пресконференция за чуждестранни журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията, че вотът не е отговарял на международните стандарти за честност и демократичност.

"Със сигурност няма да се съгласим с изказванията, че Русия е недемократична и изборите й са недемократични", каза кремълският говорител. Той подчерта, че идеологическо разделение може да има само между "две различни системи". "Ние не сме различни системи, ние споделяме едни и същи ценности", декларира Песков и добави: "Не виждам възможност това да увеличи разногласията ни".

Русия е "развиваща се демокрация, който има свободни и честни избори", увери чуждестранните журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.