Кремъл: Москва не е страна в украинския конфликт, за да се споразумява с Киев
Кремъл: Москва не е страна в украинския конфликт, за да се споразумява с Киев / БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин обяви, че е съгласувал с украинския си колега Петро Порошенко план за уреждане на ситуацията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Това е станало в телефонен разговор между двамата. Планът се състои от седем точки, каза Путин по време на посещение в Монголия.

Руският президент увери, че е на много близки позиции с украинския си колега за това как да бъде разрешен конфликтът в Украйна, предаде Ройтерс.

"С цел прекратяване на кръвопролитията и стабилизиране на обстановката в Югоизточна Украйна, смятам, че противоборстващите страни трябва незабавно да съгласуват и координирано да осъществят следващите действия", подчерта Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той допусна, че украинските власти и проруските бунтовници в източната част на страната могат да постигнат окончателно споразумение по въпроса до петък, 5 септември, в рамките на контактната група, посочва Ройтерс.

Путин призова украинската армия да прекрати операцията срещу сепаратистите, а бунтовниците - да спрат своето настъпление в Донецка и Луганска област. Сред другите стъпки към уреждането на конфликта са размяната на пленници, установяването на хуманитарен коридор за бежанците и доставката на хуманитарна помощ, отбеляза той.

Една от предложените мерки предвижда "пълноценен и обективен международен контрол за спазването на условията за прекратяване на огъня и мониторинг на обстановката в зоната за сигурност, която ще бъде създадена", допълни руският президент. По-рано днес украинското президентство обяви, че Путин и Порошенко са постигнали споразумение за "трайно прекратяване на огъня" в Източна Украйна.

В отговор Кремъл заяви, че руският и украинският президент са се договорили за стъпки за постигане на мир в Източна Украйна, но между Москва и Киев не е било договаряно прекратяване на огъня, защото Русия не е страна в конфликта.

Източник: БТА