Крайната десница бележи напредък след изборите в Белгия
Крайната десница бележи напредък след изборите в Белгия / netinfo

Крайната десница бележи напредък във Фландрия, но не и в бастиона си Антверпен след общинските избори вчера в Белгия, които бяха белязани и от спад за партията на премиера Ги Верхофстад и умерено отстъпление за социалистите във Валония, пише Франс прес.

Крайнодясната ксенофобска партия Влаамс Беланг /Фламандски интерес/ печели 33,5 процента от гласовете във втория по големина град в Белгия Антверпен, сочат окончателните резултати, съобщени снощи. На местните избори през 2000 година партията събра 33 процента от гласовете.

Влаамс Беланг губи статута си на първа партия в града в полза на фламандската социалистическа партия СПА на популярния кмет Патрик Янсенс, която бележи голям напредък със 35,2 процента от гласовете при 20 процента, получени през 2000 година.

В замяна на това Влаамс Беланг бележи чувствителен напредък в няколко малки фламандски общини - с 6 до 8 процента средно, но не осъществи целта си да стигне до властта в няколко кметства.

Лидерът на Влаамс Беланг Франк Ванхеке заяви, че неговата партия е постигнала огромен успех и е победител от тези избори, предаде Асошиейтед прес.

Партията Влаамс Беланг, която се обявява против имигрантите, е държана в опозиция в Антверпен от широка коалиция от партии, чиято цел е градът да не попадне в ръцете на крайната десница. Този сценарий вероятно ще се повтори и в други райони в Северна Белгия и партията няма да бъде допусната до управлението, посочва АП.

Фламандските либерали и демократи на премиера Ги Верхофстад бележат силен спад, като във Фландрия са далеч след християндемократите от CDV на Ив Льотерм.

Общата тенденция не е много благоприятна за нас... Правителството премина през трудни месеци, призна Верхофстад, като изрази надежда, че резултатите на парламентарните избори, предвидени за май или юни догодина, ще бъдат различни.

Премиерът, който е начело на коалиция на федерално ниво със социалистите, бе обвинен по време на предизборната кампания в слабост по отношение на партньорите си франкофони, особено в областта на сигурността.

Във Валония, социалистическата партия, която имаше абсолютно мнозинство в над половината от общините, избегна поражението, което мнозина й предричаха след разтърсилите я финансови скандали, а именно в Шарлероа.

В този град във Валония, където социалистите разполагаха с абсолютно мнозинство от 30 години, социалистическата партия остава на власт, въпреки че ще трябва отсега нататък да я дели, тъй като отстъпва на 40 процента, според частичните резултати.

В Брюксел социалистите и християндемократите от CDH изглеждат големите победители във вота.

Във Валония също се забелязва прогрес на крайната десница, въпреки че там тя е много по-слаба, отколкото във Фландрия. Валонският национален фронт регистрира напредък на няколко места във Валония с резултат между 8 и 13 процента.