Косово обяви епидемия от туларемия
Косово обяви епидемия от туларемия / Thinkstock/Getty Images

Съветът за превенция и противодействие на инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването в Косово обяви епидемия от туларемия и активизира всички екипи за предотвратяване на нови случаи.

Според местните медии от 1 януари 2014 г. до 10 февруари тази година са регистрирани общо 206 случая на туларемия. Наблюдава се тенденция на нарастване на заразените от януари 2015 г.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване, причинено от бактерии, като най-честия механизъм на предаване е чрез заразена храна и вода. Досега не е регистриран нито един смъртен случай от туларемия в Косово. Болестта е регистрирана в централната и източната част на Косово - в 19 общини и 88 населени места.

У нас през януари бяха регистрирани пет случая на инфекцията, която се пренася от гризачи.

След 100 г. без такива случаи у нас първата епидемична вълна от туларемия започна през 1997 г. с внесена инфекция през западната граница, обясни проф. Кантарджиев. Засегната е Софийска област с общо около 400 случая в следващите няколко години. През последните 4 г. се отчитат най-много до 2 случая годишно, а за 2014 г. - нито един.

Човек се заразява чрез замърсена вода, храна с недостатъчна термична обработка, при дране на диви животни. Основна причина у нас обаче е лошата хигиена - немиене на ръцете след работа с месо от дивеч или след контакт със зимнина от мазето, която е замърсена с екскременти от мишки и плъхове. Измивайте всичко от мазето с вода и сапун, както и ръцете след контакт с такива продукти, съветва проф. Тодор Кантарджиев пред „24 часа". Още по-добре е бурканите и шишетата да се обтриват с дезинфектант.

Най-характерни при туларемия са увеличените лимфни възли, предимно по шията. При епидемия обаче повечето случаи протичат скрито - хората развиват тежки пневмонии и затова серуми от такива болни трябва да се пращат за изследване и за туларемия, напомни проф. Кантарджиев.