Кметът на Рим - ясен след балотаж
Кметът на Рим - ясен след балотаж / снимка: БГНЕС

Кандидатът на левоцентристите за кмет на Рим Иняцио Марино води в надпреварата, сочат прогнозни резултати от местните избори, на които се гледа като тест за крехката управляваща коалиция в Италия, предаде Ройтерс. Преднината му обаче не е достатъчна, за да победи още на първия тур и вероятно Марино ще отиде на балотаж идния месец.

Иняцио Марино от Демократическата партия ще спечели между 39 и 42 процента от гласовете, според прогнозните резултати. Десноцентристкият му съперник и досегашен кмет Джани Алемано ще получи между 28 и 32 процента.

Ако прогнозните резултати бъдат потвърдени от официалните, ще има втори тур на 9 и 10 юни.

Това ще проточи още повече надпреварата между двете страни, които са "партньори по неволя" в дясно-лявата управляваща коалиция на премиера Енрико Лета, посочва БТА.

Едномесечното правителство на Лета се бори с отслабващата си популярност, нарастващата безработица и най-дългата рецесия в следвоенната история на Италия. Победа на Демократическата партия ще даде на Лета така необходимия тласък, докато евентуалният неуспех на Марино да отстрани Алемано ще засили недоволството сред електората и фракциите на партията.

Макар че вниманието пада върху Рим, нови кметове ще бъдат избрани в 564 градове и села. Избирателната активност се срина до 53 процента - с 20 пункта под тази на предишните кметски избори през 2009 г.