Клинтън в Палестина - разговаря с Фатах, но не и с Хамас
Клинтън в Палестина - разговаря с Фатах, но не и с Хамас / снимка: Reuters
Клинтън в Палестина - разговаря с Фатах, но не и с Хамас
58964
Клинтън в Палестина - разговаря с Фатах, но не и с Хамас
  • Клинтън в Палестина - разговаря с Фатах, но не и с Хамас

Най-малко 23 души бяха ранени при взрив на автобус в Тел Авив. Инцидентът се случи в близост до израелското военно министерство, а само броени часове по-късно няколко палестински групировки поеха отговорността за него.

Взривът съвпадна с обиколката в района на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която има за цел да подпомогне мирните преговори между еврейската държава и Хамас. Клинтън посети набързо Йерусалим и Рамала, преди да се отправи за Кайро, където да разговаря с президента Мохамед Морси.

Египетският президент от няколко дни е поел ролята на посредник в преговорите между двете враждуващи страни, тъй като поради взаимното си непризнаване Израел и Хамас не разговарят пряко. Друг посредник в преговорите е движението Фатах на президента Махмуд Абас, но нито Клинтън, нито генералният секретар на ООН Бан Ки-мун влязоха в преки разговори с Хамас.

Взаимният обстрел между Израел и Хамас продължи и през цялата изминала нощ, като всяка една от страните изстреля повече от сто ракети по другата. Сред засегнатите обекти в Газа беше медийна централа, която според Израел, е действала като разузнавателна база на групировката. От Хамас пък екзекутираха осем души заради колаборационизъм. Израелските жертви са шест от началото на конфликта, а според информации на Хамас палестинските надхвърлят сто и петдесет.

Израел продължава да трупа войски край границата с Газа, които се подготвят усилено за сражения в градска среда. Войниците съжаляват, че може да се наложи да влязат в бойни действия, но казват, че уважават воинския си дълг: "Това е нашата работа, ние сме войници и нашето задължение е да защитаваме семействата и границите си."

"Трябва да говорим и да търсим мир. За съжаление, нямаме избор. Не мисля, че това, което се налага да правим, ще реши проблема."

Израелски самолети са пуснали стотици хиляди листовки над Газа, в които на арабски е изписано: "Израелските войски не се целят във вас и не желаят да пострадате. Стойте далеч от позициите на Хамас. Евакуирайте домовете си и отидете в центъра на Газа. Това ще бъде временно, след което ще можете да се върнете по домовете си."

Бягащите към главния град на Газа палестинци споделиха, че, четейки тези призиви, предполагат, че в най-скоро време предстои сухопътна операция. Те обясняват, че по време на предишния конфликт през 2008 г. също е имало подобни листовки, чиито съвети обаче не послушали, което довело до много жертви.