Китай цензурира речта на Барак Обама
Китай цензурира речта на Барак Обама / снимка: БГНЕС

Китайската телевизия цензурира при превода речта на президента на САЩ Барак Обама и премахна думите му за комунизма и дисидентите по света, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Централната китайска телевизия внезапно прекъснала директното си предаване от Вашингтон, когато Обама стигнал до думите, че поколенията преди него "се изправиха срещу комунизма не с ракети и танкове, а с трайните си убеждения". В същия пасаж от речта Обама се обръща и към "онези, които са се вкопчили във властта чрез измама и корупция и принуждават несъгласните да замълчат" с предупреждението, че "историята няма да ви запомни с добро". В официалния превод на речта на китайски език, публикуван на интернет сайта на официоза "Женмин жибао", думата "комунизъм липсва", както и фразата, адресирана до вкопчилите се във властта.

Тези думи на Обама засягат много чувствителна тема за китайското ръководство, което упражнява строг контрол върху интернет и държавните медии, посочва АП. Пекин по принцип не проявява никаква толерантност към несъгласието с политиката на управляващата Китайска комунистическа партия и често отправя обвинения за намеса във вътрешните работи на страната.