Капитанът на Коста Конкордия се признава за виновен
Капитанът на Коста Конкордия се признава за виновен / снимка: БГНЕС, архив

Капитанът на разбилия се край бреговете на Италия круизен кораб „Коста Конкордия” - Франческо Скетино е поел отговорността за инцидента, пише италианският вестник „Кориере дела Сера”, който се позовава на аудиозапис на разпита му.

„Вината е моя. Нямам какво повече да кажа”, казва капитанът пред следователите по време на разпит. „Действах прибързано и като интелигентен човек, и като капитан, в тази ситуация не мога да заровя главата си в пясъка. Длъжен съм да поема цялата отговорност”, допълва Скетино.

Катастрофиралия лайнер превозвал повече от 4200 души. Трагедията настъпи на 13 януари 2012 г. близо до остров Джилио край бреговете на италианския регион Тоскана. При инцидента загинаха 32 души. Причината за трагедията е рискована маневра на капитана, пише БГНЕС.

В края на миналата година Франческо Скетино обвини за трагедията рулевия на кораба, индонезиеца Джейкъб Русли Бин. Скетино твърдеше, че е дал заповед корабът да завие наляво, за да се отдалечи от скалата. „Той обаче направи точно обратното. Ако беше изпълнил правилно заповедта ми, нямаше да се стигне до сблъсъка”, заяви тогава екскапитанът.