Кампания за забрана на строежа на минарета в Швейцария
Кампания за забрана на строежа на минарета в Швейцария / netinfo

Група десни политици в Швейцария се опитва да събере достатъчно подписи, за да бъде произведен референдум за забрана на строежа на минарета, предаде Ройтерс, позовавайки се на лидера на кампанията.

Планираният строеж на минарета в малки швейцарски градове предизвика негодуванието на местни жители.

Група политици от Швейцарската народна партия и Федералния демократически съюз се надяват да предотвратят със закон строежа на минарета. Според тях минаретата са символ на власт и застрашават правото и реда в Швейцария.

Кампанията трябва да събере 100 000 подписа до ноември 2008 г., за да се свика референдум. Ако на него над 50 на сто от избирателите гласуват за забрана на строежа, ще бъде изготвен закон.

Лидерът на кампанията заяви, че за една седмица са събрани 10 000 подписа и затова е уверен, че инициативата ще бъде успешна.

В момента в Швейцария има само две минарета - в Цюрих и Женева. От тях обаче мюезините не приканват вярващите към молитва.

Швейцарският президент и бивш външен министър Мишлин Калми-Рей заяви, че забраната на строежа на минарета ще застраши сигурността на страната. "Свободата на религиите е гарантирана в Швейцария", допълни тя.