Как гласуваха американците на референдуми за алкохола, тревата, презервативите
Как гласуваха американците на референдуми за алкохола, тревата, презервативите / Guliver/Getty Images
Как гласуваха американците на референдуми за алкохола, тревата, презервативите
91097
Как гласуваха американците на референдуми за алкохола, тревата, презервативите
  • Как гласуваха американците на референдуми за алкохола, тревата, презервативите

Паралелно с избора на президент американските граждани гласуваха и на 155 различни референдума. Калифорния, Оклахома и Небраска одобриха връщането на смъртното наказание. В Колорадо гласуваха за узаконяване на евтаназията. Флорида, Арканзас и Северна Дакота одобриха използването на марихуана за медицински цели, Масачузетс и Невада отидоха още по-далеч като подкрепиха легализирането на тревата за развлечение.

Калифорния отхвърли на референдум задължителни презервативи в порно филмите. В град Хартсел, щата Алабама най-после ще могат да си кажат наздраве, след като гласуваха да има продажби на алкохол.

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

На референдум жителите на Калифорния казаха „не" на предложението за задължително използване на презервативи в порно филмите. Инициативата бе отхвърлена с 54 процента против. Клауза от проекта предвиждаше частни лица да могат да докладват за нарушения и да събират дял от евентуалните глоби.

Калифорния е основен център на порно индустрията в САЩ и е оценявана на 10 милиарда долара годишно. В окръг Лос Анджелис, където се произвеждат повечето от порно филмите в щата, вече има задължително изискване актьорите да използват презервативи. След като то влезе в сила през 2012 г., броят на разрешенията за снимане на "филми за възрастни" е намалял с над 90 процента. От порно индустрията в Калифорния предупредиха, че подобна промяна ще измести бизнеса в Невада.

Гласоподавателите в северния град Хартсел в Алабама, известен като най-големият сух град в щата, одобриха продажбите на алкохол. Избирателите в Морган Каунти сити гласуваха предложението само с 759 гласа повече от противниците на спиртните напитки. Това е петият път, в който градът гласува за продажбите на алкохол от 2002 досега. Преди две години легализирането на продажбите се провали с 231 гласа. Според приблизителните оценки на общинските власти продажбите на алкохол ще генерират 400 000 долара годишно. Хартсел се присъединява към Декатур и Прайсвил като мокри градове в сухия Морган Каунти.

Още 6 американски щата гласуваха за легализиране на марихуаната

Пет щата гласуваха да легализират марихуаната за лична употреба. Разрешена ще бъде в Калифорния, Масачузетс, Невада и Мейн. Единствено Аризона каза "не". Четири щата гласуваха за легализирането на марихуаната за медицинска употреба. Арканзас, Флорида и Северна Дакота казаха „да". В Монтана също процентът "за" води, като там се очаква мерките за медицинската употреба да бъдат вече по-свободни. Резултатите от референдума показват, че идеята за употреба на марихуана за лични цели е не само заразна, а и крайно печеливша. Само за миналата година в Колорадо, който легализира тревата през 2012- та, спечели от данъци 140 млн. долара.

Жителите на Колорадо направиха и друг избор. Те подкрепиха правото на нелечимо болните хора да изберат смъртта пред страданието. Колорадо стават шестият щат с така нареченото „право да умреш" заедно с Вашингтон, Орегон, Калифорния, Върмонт и Монтана. Това позволява хората над 18 години да поискат помощ да умрат, ако са тежко болни или имат по-малко от 6 месеца живот. Те трябва доброволно да поискат лекарство, което да ги убие. Така нареченото физически-подпомогнато самоубийство или „достойна смърт" е все по-обсъждан обществен казус след легализацията му в няколко щата.

Колорадо и Вашингтон легализираха марихуаната

Три американски щата гласуваха за смъртното наказание. В Калифорния избирателите отхвърлиха предложение за премахване на екзекуциите в щата и замяна на смъртното наказание с максимална присъда доживотен затвор. В Оклахома гласуваха за затягане на законодателството за смъртното наказание. В Небраска избирателите гласуваха за възстановяване на екзекуциите, като одобриха отмяната на закон от 2015 г. за премахването им. В САЩ има над 2900 души, които очакват да бъдат изпълнени смъртните им присъди.

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" страната е на пето място в света по брой на екзекуции, изпълнени през 2015 г., а пред нея са Саудитска Арабия, Пакистан, Иран и Китай.