Качински се пита дали в ковчега на брат му не лежат чужди останки
Качински се пита дали в ковчега на брат му не лежат чужди останки / Reuters

Ярослав Качински - братът близнак на покойния полски президент Лех Качински - заяви, че не изключва възможността в ковчега на брат му да се намират тленните останки на друг човек, предаде Ройтерс.

Полски правителствен самолет катастрофира на 10 април тази година край руския град Смоленск и загинаха президентът, съпругата му Мария и още 94 полски политици, военни и общественици. Членове на семействата на някои от жертвите се опасяват, че не са получили от руските власти тленните останки на своите близки и обмислят дали да не поискат до ексхумация, посочва Ройтерс.

На въпрос на пресконференция дали възнамерява да ексхумира останките на покойния президент опозиционният лидер Ярослав Качински отговори, че когато е разпознавал тялото на покойния си брат на летището в Смоленск не е имал никакви съмнения, пише варшавският вестник "Газета виборча". "Описах няколко характерни черти и те бяха потвърдени, като например белег на ръката след тежко счупване", каза Качински.

Той добави, че когато е видял тялото, докарано в Полша в ковчег, не го е разпознал. "Това беше човек, който въобще не приличаше на моя брат", заяви Ярослав Качински, след което намекна, че предаденото му тяло е било с генералски лампази, а брат му несъмнено не е бил генерал.

Ярослав Качински каза, че той и неговата племенница още не са решили дали да поискат ексхумация на тялото, погребано в краковския замък Вавел.

Ройтерс припомня, че полската прокуратура, който разследваше катастрофата, преди време категорично заяви, че никакви елементи от генералска униформа не е имало в ковчега на Качински и че индентифицирането на тялото му не оставя съмнения.

"Газета виборча" посочва още, че роднини на други загинали в катастрофата също изразяват съмнения дали са получили от руските власти точните тленни останки. Сред тях са семействата на заместник-председателя на Сената Кшищоф Путра и на депутата Пшемислав Гошевски.