Качински и Коморовски се изправиха в последен дебат преди изборите в неделя
Качински и Коморовски се изправиха в последен дебат преди изборите в неделя / Reuters

Двамата кандидати за президент на Полша се изправиха снощи един срещу друг в последния телевизионен дебат преди изборите на 4 юли, които ще определят наследник на загиналия в самолетна катастрофа в Русия през април Лех Качински, предаде ДПА.

Дебатите се фокусираха върху полската външна политика, икономика и вътрешни проблеми. Кандидатите представиха вижданията си за изтеглянето на полските войски от Афганистан и укрепването на полската позиция в Европейския съюз, към който Полша се присъедини през 2004 г.

Поляците ще гласуват на балотаж в неделя, на който ще избират между двамата кандидати, които получиха най-много гласове, но не и мнозинство на първия тур миналия месец. Бронислав Коморовски от дясноцентристката партия "Гражданска платформа" получи близо 41 процента от гласовете на първия тур на 20 юни. Ярослав Качински от дясната партия "Право и справедливост" получи 36 процента.

Коморовски представи външнополитическите си цели - укрепване на полската позиция в ЕС, сътрудничеството с Германия и Франция и подобряване на отношенията с Русия. По неговите думи, Европейският съюз е голям шанс за Полша и икономическото й развитие. След като превърна темата за Афганистан в едно от изборните си обещания, той потвърди желанието си за изтегляне на полските военнослужещи до две години, посочва Франс прес. Консервативният му опонент Качински заяви от своя страна, че ако бъде избран за президент, ще сложи край на полския ангажимент в Афганистан, но не посочи точна дата за изтеглянето. Той разкритикува Коморовски, че през април, след като вече бе поел временно президентския пост, одобри удължаването на престоя на полските войски в Афганистан с шест месеца, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Качински подчерта, че в мисията на НАТО са били необходими бързи политически решения. Той заяви, че Полша трябва да има голямо влияние в международни организации като ЕС и призова за включването на страната в Г-20.

В областта на вътрешната политика, кандидатите се опитаха да привлекат нерешителните кандидати, като увеличиха обещанията за запазване на привилегирования режим на социалните осигуровки на земеделците и провеждането на реформи в здравеопазването и образованието, посочва АФП. Отговаряйки на въпроси на журналисти, те достигнаха до съгласие за необходимостта от намаляване на бюрокрацията и запазване на икономическия растеж на страната - единствената от 27-те страни членки на ЕС, която преживя разширяване на икономиката през 2009 г.