Извергът от Амщетен може да бъде съден
Извергът от Амщетен може да бъде съден / снимка: БГНЕС

Австриецът Йозеф Фрицъл, който държа в плен дъщеря си в мазе в продължение на 24 години и е баща на родените от нея седем деца, е знаел какво върши и е психически годен да бъде съден, съобщи австрийската прокуратура, съобщи БГНЕС, цитирайки агенция Ройтерс. Това заключение позволява на прокуратурата да повдигне обвинение срещу 73-годишния Фрицъл и той ще може да бъде изправен на съд.

"Въпреки сериозното разстройство на личността, Фрицъл е съзнавал напълно действията си през 24 години, в които е държал в плен дъщеря си", съобщи говорител на прокуратурата, като се позова на доклад на психолози.

По-рано тази година прокуратурата съобщи, че Фрицъл, на когото медиите в Австрия и по света лепнаха прозвището "изверга от Амщетен" по мястото, където живее, е разследван за насилие, изнасилване, кръвосмешение и смърт на дете. Полицията съобщи, че той е направил признания за това, че е държал дъщеря си в плен и за кръвосмешението.

Прокуратурата очаква, че ще може да повдигне обвинение през първата седмица на ноември, след което Фрицъл ще може да обжалва. Ако това стане, делото няма да започне преди 2009 г.