Израелският министър на отбраната Ехуд Барак се оттегля от политиката
Израелският министър на отбраната Ехуд Барак се оттегля от политиката / снимка: Reuters

Министърът на отбраната Ехуд Барак - един от архитектите на израелската политика спрямо иранската ядрена програма - днес изненадващо заяви, че се оттегля от политическия живот и няма да участва в парламентарните избори на 22 януари.

"Реших да се оттегля от обществения живот и да не се кандидатирам за следващия Кнесет. Ще приключа с мандата си като министър на отбраната, веднага щом бъде съставено следващото правителство, след около три месеца", каза той на пресконференция.

"Искам да се посветя на семейството си. Чувствам се изтощен от политическия живот, който никога не ми е бил страст, а и чувствам, че има място и за други хора да заемат важни постове в Израел", каза той.

Съобщението на Барак идва пет дни след края на израелската операция "Стълб на отбрана" срещу палестинските въоръжени групировки в Газа. Той заяви, че равносметката от операцията за момента е положителна.

Социологическите проучвания предричаха слабо представяне на малката партия "Ацмаут" ("Независимост"), която Барак понастоящем оглавява, но наскоро показаха, че подкрепата на избирателите се е засилила вследствие на осемдневната израелска офанзива в ивицата Газа, приключила с примирие миналата сряда, предава БТА.

70-годишният Барак е основен защитник на твърдия подход за обуздаване на иранските ядрени амбиции и една от най-важните фигури в стратегическите отношения на страната си със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Той е министър на отбраната от 2007 г. и беше министър-председател от 1999 до 2001 г.