Израелски военни завзеха кораб с хуманитарна помощ, без да употребят сила
Израелски военни завзеха кораб с хуманитарна помощ, без да употребят сила / снимка: Reuters

Израелски военни завзеха с абордаж ирландския кораб "Рейчъл Кори" и му попречиха да пробие блокадата на Газа, след като той отказа да изпълни заповедта на ВМС да отплава към израелското пристанище Ашдод и продължи да плава към Газа, предадоха световните агенции.

Абордажът бе извършен от военноморски съдове за няколко минути в международни води, каза говорителката на армията Авитал Лейбович. Военните не са използвали хеликоптери. "Нашите сили се качиха на кораба и установиха контрол над него без съпротива от екипажа и пътниците. Нямаше насилие", добави тя. След като бе завзет от военните, корабът отплава към Газа, уточнява Асошиейтед прес.

"Рейчъл Кори" е нает от ирландска организация. Корабът не отвърна на съобщенията по радиото да се насочи към Ашдод и се опита да стигне до Газа въпреки няколкото предупреждения, посочва АФП. Израелските власти много пъти заявиха, че няма да допуснат кораба до пристанището на Газа, допълва БТА.

На "Рейчъл Кори" има 15 души - ирландци и малайзийци, съобщи Франс прес. Корабът пренася около хиляда тона помощи, включително медицински доставки, инвалидни колички и цимент, посочиха организаторите.