Израелската армия се изтегля от Газа
Израелската армия се изтегля от Газа / снимкa: БГНЕС

Израелската армия започна постепенно изтегляне от ивицата Газа, след влизането в сила на прекратяването на огъня в палестинския анклав, обяви военен говорител в Ерусалим, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Мога да потвърдя, че започна постепенно изтегляне на армията от ивицата Газа", заявил говорителят. По-рано очевидци съобщиха, че израелската армия е напуснала ключовите си позиции в град Газа и околностите му и се предислоцира до границата с Израел.

Танковете се изтеглили от основната си позиция в Нецарим, южно от Газа, отваряйки за първи път от 3 януари пътя между южната и северната част на ивицата Газа. Войските напуснали също района на Ататра, в северната част на ивицата.

Израел иска да изтегли войските си от ивицата Газа възможно най-скоро, заяви премиерът Ехуд Олмерт. "Възнамеряваме да излезем от ивицата Газа възможно най-скоро, щом бъде осигурена безопасността на населението в Южен Израел", каза Олмерт пред шестима европейски държавни и правителствени ръководители. Ръководителите на европейските държави, участващи в срещата на върха в египетския курорт Шарм ел Шейх – Германия, Франция, Испания, Италия, Великобритания и Чехия, която сега председателства Евросъюза, бяха поканени на вечеря от израелския премиер Ехуд Олмерт в Ерусалим.

Ислямисткото движение Хамас обяви, че неговите бойци и съюзените с тях групировки незабавно прекратяват огъня в Ивицата Газа. Висш представител на Хамас каза пред Ройтерс, че ислямистите дават на Израел срок от една седмица да изтегли войските си от Газа.

Франс прес цитира говорител на Ислямски джихад, че палестинските групировки в Газа прекратяват огъня за една седмица в палестинската територия.

В реч, предавана по сирийската телевизия, Муса Абу Марзук, водач на ислямисткото движение Хамас в Дамаск, обяви прекратяване на огъня в Газа и поиска Израел да изтегли силите си от палестинската територия до една седмица.

Израелската армия се изтегля от Газа
netinfo

Израелският неприятел не успя да наложи условията си. Ние, палестинските съпротивителни движения, обявяваме прекратяване на огъня в Ивицата Газа и искаме войските на неприятеля да се изтеглят от нея в срок от една седмица и да отворят всички пропускателни пунктове, за да се допуска хуманитарната помощ и продуктите от първа необходимост, каза Муса Абу Марзук, когото АФП представя като втори по ранг в политическото бюро на Хамас.

Израел също едностранно прекрати огъня след военната операция в Газа, продължила 22 дни. "От вчера има признаци за деблокиране на кризата", каза египетският президент Мубарак.

В египетския курорт Шарм ел Шейх на Червено море се проведе международна среща на върха за ивицата Газа.

Френският президент Никола Саркози призова Израел да изтегли войските си от Газа. "Оставането на израелските войски в Газа няма да допринесе за сигурността на Израел, но ще подкопае властта на палестинския президент Махмуд Абас", каза Саркози. "Ние подкрепяме Абас, защото той иска мир. За Израел няма бъдеще без палестинска демократична държава, която иска мир". Това заяви Саркози на пресконференция в присъствието на египетския президент Хосни Мубарак и няколко европейски ръководители. Няма друго решение за мира, подчерта той. 

Хосни Мубарак обяви организирането в Египет на международна конференция за възстановяване на Ивицата Газа. На срещата в Шарм ел Шейх Мубарак президентът заяви, че страната му ще е домакин на тази конференция, целта на която е да събере необходимите средства за възстановяване на палестинския анклав.

Израелската армия се изтегля от Газа
netinfo

Той не посочи дата на конференцията, нито които ще са участниците. Няколко страни, сред които Франция и Испания, вече проявиха готовност да помогнат. Разрушенията на инфраструктурите в Ивицата Газа при израелската военна офанзива според първоначалната оценка на Централната палестинска статистическа служба възлизат на 476 милиона долара. Общо 14% от зданията и жилищните сгради в Ивицата Газа са разрушени или повредени.

Във форума в Шарм ел Шейх участваха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, германската канцлерка Ангела Меркел, италианският премиер Силвио Берлускони, испанският премиер Хосе Сапатеро, турският президент Абдулла Гюл, йорданският крал Абдула Втори.