Израелската армия съобщи, че е навлязла тази нощ в северната част на ивицата Газа и е разширила военните си операции с пехота и бронираната техника в обсадения палестински анклав, докато засилва атаките си срещу екстремистката групировка "Хамас", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Израелските сили все още са "на терен и продължават войната", заяви военният говорител Даниел Хагари, без да навлиза в подробности. Досега израелските войски извършваха кратки нощни акции на територията на Газа и се връщаха в Израел.

Израелската армия нанесе удари срещу командири на "Хамас" тази нощ, включително ръководители на морските и въздушни сили на групировката. Хагари заяви, че това ще позволи на "силите на терен да се бият срещу отслабен враг".

„Хамас“ приветства решението на ООН за Газа, Израел засили бойните действия

Израелската армия публикува и кадри на танкови колони, влизащи в открити пространства в ивицата Газа. Първото визуално потвърждение на присъствието на сухопътни войски, заедно със засиления обстрел на подземни цели, показват, че Израел се приближава към сухопътна операция в Газа, отбелязва АП.

Хагари каза също, че Израел "разширява хуманитарните усилия" и ще разреши на камиони с храна, вода и медикаменти да влязат в южната част на Газа.
Асен Георгиев/БТА