Израелската армия повтори днес призива си към хората в северната част на ивицата Газа да се евакуират на юг от съображения за сигурност, но посочи, че палестинската ислямистка групировка "Хамас" пречи на евакуацията, предаде ДПА.

В публикуван от израелската армия доклад палестинец разказва как цивилни са били разстрелвани, докато са се опитвали да се евакуират. ДПА не може да потвърди тази информация от независими източници.

Според израелската армия най-малко 700 000 палестинци вече са се евакуирали в южната част на ивицата Газа. ООН съобщи, че 1,4 милиона палестинци в Газа са вътрешно разселени в резултат на израелските въздушни удари.
 
Израелската армия призовава населението на Газа да се евакуира на юг от близо две седмици преди очакваната сухопътна операция в анклава. Израелските сили за отбрана извършват въздушни удари в гъсто населената територия, откакто "Хамас" предприе атака срещу Израел на 7 октомври, посочва ДПА.

Израел влезе в Газа с танкове

Здравното министерство на "Хамас" съобщи, че 7 028 души, включително 2 913 деца, са били убити, откакто Израел започна да бомбардира ивицата Газа, предаде Франс прес.

По данни на министерството при бомбардировките са загинали 1 709 жени, а 18 484 души са били ранени. Продължаваща вече 20-и ден тази война между Израел и палестинската ислямистка групировка е най-смъртоносната, откакто Израел едностранно се изтегли от този малък палестински анклав през 2005 г., две години преди "Хамас" да завземе властта в ивицата Газа. 
Алексей Маргоевски/БТА