Израел: Споразумението за примирие в ивицата Газа не е финализирано
Израел: Споразумението за примирие в ивицата Газа не е финализирано / снимка: Reuters

Споразумението за примирие с палестинците в ивицата Газа не е финализирано и "топката продължава да е в игра", заяви по Си Ен Ен говорителят на израелското правителство Марк Регев, предаде Ройтерс.

"Докато не се финализира, нищо не е станало", каза Регев, цитиран от БТА.

Малко по-рано източници от Хамас и Ислямски джихад съобщиха, че на преговорите с посредничеството на Египет е било постигнато споразумение за прекратяване на огъня, което ще влезе в сила в полунощ местно време (съвпада с българското).

Високопоставен представител на Хамас, цитиран от Асошиейтед прес, потвърди, че сделка за прекратяване на огъня с Израел все още няма, но добави, че двете страни са близо до постигането й.

Междувременно американският президент Барак Обама подчерта отново нуждата
от деескалиране на сегашната ситуация в Газа в телефонен разговор с египетския си колега Мохамед Морси, предаде ДПА. Обама е приветствал усилията на Морси да уреди примирие и е повторил американската и израелската позиция, че без прекратяване на ракетния обстрел от Газа срещу еврейската държава, "Израел не може да бъде убеден в сигурността на народа си".

По-рано стана ясно, че израелски войник е бил убит днес от ракета, изстреляна от ивицата Газа, която порази района на Ешкол в южен Израел, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от АФП. Загиналият е 18-годишният ефрейтор Йосиф Фартук. Това е първият случай на израелски военнослужещ, убит от началото на военната операция "Стълб на отбраната" срещу екстремистите от движението Хамас.

По-късно министерството на отбраната съобщи, че ракета, изстреляна от Газа, е убила и цивилния израелец Алаян Салем ал Нараби, бедуин от района на Негев.