Израел смекчава блокадата в ивицата Газа
Израел смекчава блокадата в ивицата Газа / снимка: Reuters

Израел разреши вноса в ивицата Газа на някои забранени досега продукти, съобщиха израелски и палестински официални представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на масовите международни критики срещу наложената преди три години блокада на палестинската територия.

Израел вдигна забраната върху вноса в ивицата Газа на сода, сокове, мармалад, подправки, крем за бръснене, чипс, бисквити и сладки, съобщи представител на палестинските власти.

Израелски официални източници, пожелали да запазят анонимност, обясниха, че целта на тази мярка е да бъде смекчен натискът върху страната да разреши международно разследване на нейната военна операция срещу международната флотилия с хуманитарна помощ за ивицата Газа в началото на миналата седмица, при която бяха убити девет пропалестински активисти, допълва БТА.

Междувременно американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че е загрижен от влошаването на отношенията между Турция и Израел и тяхното влияние върху регионалната стабилност и изрази надежда, че отношенията ще бъдат възстановени с времето, съобщи Ройтерс. Гейтс посочи пред журналисти в Лондон, че частична вина за влошаването на отношенията между Турция и Израел има и нежеланието на ЕС да интегрира Турция, посочва АФП. Според него мудността на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС е допринесла за отдалечаване на Анкара от западните позиции. Някои в Европа отказаха да дадат на Турция вида органична връзка със Запада, който тя търси, посочи Гейтс.

Отношенията между Турция и Израел сериозно се влошиха след израелското нападение на 31 май срещу международна флотилия с хуманитарна помощ за Газа. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС не напредват от месеци. До момента Туриця е отворила 12 от общо 35 преговорни глави и е затворила само една.