Израел призова за парализиращи санкции срещу Иран
Израел призова за парализиращи санкции срещу Иран / снимка: Reuters, архив

Израел призовава за налагане на "парализиращи санкции" срещу Иран, за да не му се позволи да се сдобие с ядрено оръжие. Това заяви на пресконференция във Виена израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

На въпрос за евентуален израелски удар срещу ядрените обекти на Иран Барак каза, че все още вярва, че е "време за незабавни, съгласувани, парализиращи" наказателни мерки, насочени срещу петролния сектор и банковата система на страната. "Само такива санкции ще донесат резултат", посочи израелският министър, добавяйки, че е необходимо "директна атака, изолиране от целия свят" на иранската централна банка, пише БТА.

Барак каза, че би искал да види "Арабската пролет" да настъпи и в Иран, визирайки политическите катаклизми в Египет, Тунис, Либия и другаде през отиващата си година.

Израелският министър изрази убеждение, че "режимът на аятоласите в Иран няма да просъществува след 10 или 15 години". "Това е против природата на иранския народ и ставащото по целия свят. Но ако те се сдобият с ядрено оръжие, ще могат да си гарантират още един слой имунитет, политически имунитет за режима, също което направи Ким Чен-ир", лидера на Северна Корея, заяви Ехуд Барак.