Израел няма да позволи на либийски кораб да стигне до Газа
Израел няма да позволи на либийски кораб да стигне до Газа / снимка: Reuters, архив

Израелски представители демонстрираха днес своята непоколебимост да не допуснат наетият от либийска фондация кораб, който потегли вчера от Гърция с хуманитарен товар, да пробие блокадата на Газа, съобщи АФП.

„Израел няма да позволи на кораба да разтовари пратката на пристанището в Газа", заяви по общественото радио министърът без портфейл Йоси Пелед от партията Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху. Според него подобен прецедент би имал тежки последици за Израел от гледна точка на сигурността. Едно отваряне на пристанището на Газа ще доведе до масирани доставки на оръжия в Ивицата, която е под контрола на ислямисткото движение Хамас, обявило война на Израел.

Министърът на отбраната Ехуд Барак окачестви новия опит за пробиване на блокадата като „огромна провокация". Вчера депутат от израелския парламент съобщи, че товарният кораб, нает от фондацията на Сейф ал Ислам, сина на либийския лидер Муамар Кадафи, плава към ивицата Газа въпреки предишните твърдения, че ще акостира в египетското пристанище Ел Ариш, посочва БТА.

Международна флотилия с хуманитарна помощ за Газа беше нападната на 31 май в международни води от израелски командоси, като при превземането на флагманския кораб бяха убити деветима турски пропалестински активисти. Под международен натиск Израел смекчи блокадата, но остави в сила редица ограничения.