/ БТА
Израелската армия отново даде възможност на цивилните жители на обсадената северна част на Ивицата Газа да избягат в южната част на крайбрежния регион, предаде ДПА. 

Коридорът за бягство е отворен между 09:00 ч. и 16:00 ч., съобщи армията в социалната медийна платформа "Екс". Освен това всички цивилни, заседнали на крайбрежието в северната част, ще могат да се отправят на изток към главния път Салах ад Дин в южната част между 10 ч. и 16 ч., за да достигнат региона на юг от Уади Газа.  

В бившия бежански лагер в южната част, сега град Рафах, също ще има хуманитарна пауза в боевете от 10 до 14 ч. западно от пътя Салах ад Дин. 

Всички цивилни, чието бягство е възпрепятствано от ислямистката групировка "Хамас", могат да се свържат с израелската армия по телефона или чрез платформата "Teлеграм", се казва в съобщението на английски и арабски език. 

Ситуацията е особено трудна за пациентите в болниците в северната част на страната, които не могат да бъдат транспортирани поради сериозността на нараняванията или заболяванията им.  

От седмици Израел призовава цивилното население в град Газа и в северната част на страната да се премести в южната част на крайбрежната ивица за  собствената си безопасност. 

Според очевидци обаче в южната част на ивицата Газа също е имало няколко израелски въздушни удара. Според армията това са били изключително насочени атаки срещу членове на "Хамас".
Пламен Йотински/БТА