Израел бута 10 сгради в Бейрут за ракета
Израел бута 10 сгради в Бейрут за ракета / netinfo

Началникът на генералния щаб на израелската армия Дан Халуц е издал заповед на авиацията да разрушава по десет сгради в южните предградия на Бейрут за всяка изстреляна от Хизбула ракета срещу третия по големина израелски град - Хайфа. Това съобщи високопоставен офицер от израелските военновъздушни сили, цитиран от Франс прес.

Израелска военна говорителка обаче заяви в отговор, че "не е била издавана каквато и да била заповед в този смисъл".

Данни на израелската армия показват, че интензивността на ракетния обстрел срещу страната не намалява и няма район, където бойците на Хизбула да са почти неутрализирани, предаде Асошиейтед прес. Един от изводите е, че ударите по въздуха са се
оказали недостатъчни за нанасяне на поражение на радикалната групировка, която се е оказала по-сериозен от очакваното враг заради решимостта си и отличното познаване на терена.

Експерти предупредиха, че има опасност мълчаливата подкрепа на Съединените щати за израелската офанзива в Ливан да е увеличила опасността от терористични нападения срещу страната и американските интереси по света, предаде Ройтерс.

Властите в САЩ и европейските държави повишават бдителността си срещу групировки, като Хизбула, за която разузнавачи твърдят, че има "клетки" в Северна и Южна Америка, Европа, Африка, Азия и Близкия изток.

Израел засили мерките за сигурност на дипломатическите си представителства по света поради опасността от нападения на Хизбула. Израелски анализатори предупредиха, че има риск агенти на радикалната групировка да са се смесили с бежанците, които се евакуират от Ливан.

61 процента от британците смятат, че реакцията на Израел е прекомерна. На обратното мнение са едва 22 на сто от анкетираните, показва проучване на общественото мнение,
извършено по поръчка на вестник Гардиън, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

63 процента от британците смятат, че "специалните отношения" между Лондон и Вашингтон са отишли прекалено далеч. Това мнение не се споделя от 30 на сто от анкетираните.

Друго проучване показва, че канадците са разделени по позицията на премиера Стивън Харпър, който в началото на конфликта определи израелската реакция като умерена, предаде Франс прес.

44 процента от анкетираните смятат, че Харпър е прекалено произраелски настроен. 45 на сто са на мнение, че позицията му е справедлива и премерена.

Консервативният премиер подкрепя Израел по-категорично в сравнение с предшествениците си либерали, които заемаха по-балансирани позиции, отбелязва Франс прес.

Израелският премиер Ехуд Олмерт междувременно изключи възможността Сирия да участва в преговорите за прекратяване на насилието в Ливан, предаде Франс прес.

За да получи признание като партньор, Дамаск трябва да спре да се меси в Ливан и в ивицата Газа, подчерта Олмерт.

Израел обвинява Сирия, че продължава да снабдява с оръжия Хизбула и дава подслон на председателя на политическото бюро на Хамас Халед Мешаал, припомня Франс прес. Израелските държавни ръководители обаче подчертаха многократно, че не искат въоръжен
конфликт със Сирия и предпочитат да съсредоточат военните удари срещу радикалната ливанска групировка.

Френският министър на външните работи Филип Дуст-Блази заяви, че разоръжаването на Хизбула е предварително условие за постигането на примирие в Близкия изток, предаде Франс прес.

Като други такива Дуст-Блази посочи освобождаването на отвлечените от радикалната ливанска групировка двама израелски войници и разполагането на ливанската армия в южната част на страната. Френският външен министър обаче отбеляза, че трябва да
бъдат обсъдени и въпросите за ливанските затворници в Израел и за спорния район Фермите Шебаа.

Той подчерта, че трябва да се действа, за да бъде сложен край на конфликта в региона, тъй като бездействието не само че би било страшно, но и не би могло да бъде оправдано.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер от своя страна заяви, че има признаци на "дипломатическо отваряне" в близкоизточната криза. "През идните
дни ще видим в какво посока ще отидат нещата", отбеляза говорител на Щайнмайер, цитиран от Асошиейтед прес.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Ян Егеланд обвини Хизбула, че нейни бойци "страхливо се смесват" с ливански цивилни и по този начин са причинили смъртта на стотици хора, предаде още АП.

Бившият испански премиер - консерваторът Хосе Мария Аснар, предизвика вчера полемики с изказването си, че НАТО би трябвало да бомбардира Ливан, ако Израел бе негов член, съобщи Франс прес. Представители на управляващата левица коментираха, че Аснар "е отишъл твърде далеч".

Самият алианс съобщи, че не е получавал никакви искания да изпрати свой контингент в Ливан, предаде ИТАР-ТАСС.

Съединените щати заявиха, че са готови да обсъдят идеята, която бе предложена от израелския министър на отбраната Амир Перец. Източници от НАТО обаче обясниха, че, като цяло, тя е била посрещната предпазливо, тъй като алиансът вече е изпратил твърде много войници в различни "горещи точки" по света.

Разполагането на нови международни сили в Южен Ливан ще бъде една от ключовите теми на предстоящата в сряда в Рим международна среща за намиране на изход от близкоизточната криза, отбелязва Асошиейтед прес.