Изненадваща публична поява на Ким Чен-Ир?
Изненадваща публична поява на Ким Чен-Ир? / снимкa: БГНЕС

Според държавната информационна агенция на Северна Корея Ким Чен-Ир е инспектирал две севернокорейски предприятия - фабрика за козметика и машиностроителен завод. От разпространеното съобщение не става ясно къде е местоположението на предприятията, нито датата, на която Ким ги е посетил.

Подчертава се обаче, че държавният глава е поздравил работниците, задето са изпълнили предсрочно годишния план. След като диктаторът не се появи на парада на 9 септември по случай 60-годишнината на КНДР, се появиха съмнения, че Ким Чен-Ир е получил мозъчен удар още през август. Вероятно с цел опровергаване на слуховете държавните медии в Пхенян разпространиха фотоси на Ким от негова скорошна публична поява.

Фотографиите обаче не бяха датирани, което не само не пресече спекулациите около здравето на любимия ръководител, а дори ги засили. Според експерти, един от фотосите е бил обработен дигитално, като образът на Ким е бил наложен върху друга снимка, изобразяваща група севернокорейски военни, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.