/ БГНЕС, архив
Южна Корея и САЩ завършиха годишните си съвместни военни маневри, като същевременно продължават военноморски учения, които предизвикват гнева на Северна Корея, предаде АФП.
 
Положението на Корейския полуостров е особено напрегнато заради признаци, че КНДР може да извърши шести ядрен опит, както и поради предупрежденията на администрацията на Тръмп, че не се изключва прибягването към сила за решаване на проблема.
 
Северна Корея провежда мащабни артилерийски учения

В завършилите днес съвместни военни маневри участваха 20 000 южнокорейски и 10 000 американски войници. Те бяха по сценарий на конфликт със Северна Корея. Сеул и Вашингтон настояват, че тези учения са с чисто отбранителна цел. Пхенян обаче ги представя като репетиции на бъдещо нахлуване в Северна Корея.
 
Северна Корея заплаши, че ще изтрие САЩ от лицето на Земята

Приключването на тези ежегодни учения обикновено води до по-спокоен период на Корейския полуостров. Тази година обаче едва ли ще стане така, след като в четвъртък Доналд Тръмп предупреди, че може да има сериозен конфликт с КНДР, която не спира забранената си балистична програма.
 
Северна Корея заплаши с ядрен удар, ако дори един снаряд на САЩ падне на нейна земя

Освен това днес южнокорейското министерство на отбраната потвърди, че в Японско море продължават съвместни военноморски учения със САЩ, в които ще участва бойната група на самолетоносача "Карл Винсън".
 
Ученията имат за цел проверка на способността за прехващане на севернокорейски ракети и ще продължат още няколко дни.
БТА