Италия праща полицаи в Тунис в страх от нелегални имигранти
Италия праща полицаи в Тунис в страх от нелегални имигранти / Reuters

Италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони обяви, че ще поиска да бъдат изпратени в Тунис италиански полицаи, за да се попречи на заминаването на хиляди нелегални имигранти от северноафриканската страна, предаде Франс прес.

"Ще поискам от туниския министър на външните работи разрешение нашите сили да бъдат разположени в Тунис, за да блокират наплива (на нелегални имигранти). Туниската система се разпада", заяви Марони по италианската телевизия Те Дже 5.

Марони, който е член на популистката антиимигрантска партия Северна лига, разкритикува липсата на съгласувани действия на европейско равнище и обвини ЕС, че "както обикновено е оставил Италия сама", отбелязва БТА. От няколко дни Италия е изправена пред непресъхващ поток от нелегални имигранти, пристигащи по море от Тунис. Общо 5000 души са дебаркирали през последните пет дни на остров Лампедуза, разположен на 150 км от туниските брегове.

Под натиска на местното население министърът се съгласи да бъде отново отворен най-големият бежански лагер на остров Лампедуза. Досега Рим отхвърляше призивите за отварянето на лагера с аргумента, че това допълнително ще насърчи кандидатите за убежище да се отправят към малкия остров.