Италия да прекрати строгите мерки срещу нелегалните имигранти
Италия да прекрати строгите мерки срещу нелегалните имигранти / снимкa: БГНЕС

Съветът на Европа призова Италия да прекрати строгите мерки срещу нелегалните имигранти, за да предотврати засилване на расизма и ксенофобията. Доклад на комисаря по човешките права на Съвета на Европа Томас Хамарберг алармира, че политиката на италианското правителство "не зачита човешките права и хуманитарните принципи и може да засили ксенофобията".

В доклада не се посочва, че действията на италианските власти нарушават европейските конвенции за правата на човека, по които Италия е страна, но Хамарберг изразява "сериозна загриженост" от мерките срещу ромите. В петък италианското правителство разшири обхвата на "извънредното положение във връзка с нелегалната имиграция" върху цялата територия на страната, което дава по-големи правомощия на властите и улеснява създаването на центрове за задържане на нелегални имигранти.

Правителството посочи различни причини за строгите мерки, между които необходимостта да се пребори с престъпността по улиците и с нелегалната имиграция, както и необходимостта повече ромски деца да се насърчат да посещават училище. В Италия има 700 центъра за временно задържане, повечето от които се намират край Рим, Милано и Неапол, които подслоняват десетки хиляди цигани.

Хамарберг посъветва Италия да създаде ефективна институция за защита на човешките права, за да гарантира, че правата и стандартите се спазват от италианските власти. Европейският съюз и организации като Амнести интернешънъл също изразиха загриженост, но Италия твърди, че нейната политика е съобразена с международните стандарти за правата на човека.