Италиански съд осъди 23 агенти на ЦРУ за отвличане
Италиански съд осъди 23 агенти на ЦРУ за отвличане / cнимкa: DarikNews

Италиански съд намери за виновни 23 американски и двама италиански тайни агенти на ЦРУ за отвличането на египетски духовник през 2003 г., предаде АФП.

Ръководителят на централата на ЦРУ в Милано по онова време Робърт Селдън Лейди беше осъден на осем години затвор, а останалите американци получиха по пет. Всички осъдени отсъстваха от процеса. Двамата италианци получиха тригодишни присъди, съобщава БГНЕС.

Американците бяха обвинени, че на 17 февруари 2003 г. са отвлекли в Милано Осама Мустафа Хасан Наср, известен като Абу Омар. След като бил заловен, Наср бил транспортиран с микробус до военновъздушната база "Авиано" и отведен със самолет до базата "Рамщайн" в Южна Германия. От там той бил изпратен в Египет, където по думите му бил измъчван. Впоследствие Наср бе освободен, но няма право да напуска Египет.

По случая бяха обвинени 26 американци, но трима от тях имат дипломатически имунитет и не могат да бъдат обект на съдебно преследване, заяви съдия Оскар Маги, цитиран от БТА.

По случая бяха обвинени и седмина италианци, петима от които няма да се явят в съда, тъй като съгласно решение на Върховния съд доказателствата за вината им се смятат за класифицирана информация.