Испания праща 1 милион презерватива в Африка
Испания праща 1 милион презерватива в Африка / снимка: БГНЕС /

Испания обяви, че ще изпрати един милион презерватива в Африка за борбата със СПИН малко след като папа Бенедикт Шестнайсети се изказа отрицателно за ползването на презервативи като предпазна мярка срещу болестта, предаде Франс прес.

 

"Презервативът се е доказал в лабораторни изследвания като необходим елемент в политиката на превенция и ефикасна преграда срещу вируса", се казва в изявление на испанското министерство на здравеопазването.

 

Във вторник, в началото на първата си обиколка в Африка папата заяви, че проблемът със СПИН не може да се реши с раздаване на презервативи и че, напротив, ползването им влошава проблема.

 

Думите на папата веднага предизвикаха остра реакция на правителствени институции, на световни организации и на неправителствени групи.

   

Испанското социалистическо правителство редовно е в конфликт с католическата църква по въпроси като гей-браковете или абортите. Никой правителствен представител не е коментирал публично изказването на папата.

 

Испанското здравно министерство припомня в изявлението си, че 67 процента от заразените със СПИН живеят в страните от Африка южно от Сахара.

 

То уточнява, че в близките седмици ще организира публичен търг, който да определи кои неправителствени организации да организират раздаването на презервативите в засегнати страни като Сенегал, Намибия, Танзания, Ангола, Кения или Буркина Фасо.