Ислямска държава обезглави хърватски заложник в Египет
Ислямска държава обезглави хърватски заложник в Египет / ThinkStock/Getty Images

Джихадистката групировка "Ислямска държава" съобщи, че отвлеченият преди три седмици хърватин Томислав Салопек е бил обезглавен, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Ислямистите публикуваха в Туитър снимка, на която твърдят, че е показан трупът му.

На извънредна пресконференция хърватският премиер Зоран Миланович заяви, че не може да потвърди със 100 процента сигурност, че Салопек е убит. До момента хърватското външно министерство не разполага с официално потвърждение на информацията.

Хърватските медии заявиха, че няма да публикуват разпространената от терористите снимка на обезглавеното тяло не само в знак на уважение към Салопек и семейството му, но и защото терористите искат точно това.

31-годишният Томислав Салопек, баща на две деца, работеше за френска компания. Той беше отвлечен на 22 юли от въоръжени лица от шосе на 22 км югозападно от Кайро. В петък египетският клон на "Ислямска държава" заплаши да го убие, ако в срок от 48 часа властите в Кайро не освободят затворени ислямистки.

Надпис под снимката съобщава, че Салопек е обезглавен "заради участието на страната му във войната срещу "Ислямска държава", отбелязва АП.

Автентичността на снимката засега не е потвърдена, посочва АФП. Тя показва трупа на млад мъж, върху който е поставена глава. До тях в земята са забити кама и знаме на "Ислямска държава".

Джихадистите от "Провинция Синай", египетският клон на "Ислямска държава", започнаха все по-често да извършват атентати. От две години техни мишени са предимно войници и полицаи. Джихадистите заявяват, че искат да отмъстят за жертвите на кървавите репресии срещу поддръжниците на ислямисткия президент Мохамед Морси, свален от армията през 2013 година. През май той беше осъден на смърт на първа инстанция.

Ако убийството на заложника бъде потвърдено, това ще бъде първият случай на отвличане и убийство на чужденец от египетските джихадисти, отбелязва АФП.

Източник: БТА