Ислямска държава екзекутира петима души, обвинени в шпионаж
Ислямска държава екзекутира петима души, обвинени в шпионаж / ThinkStock/Getty Images

Групировката "Ислямска държава" (ИД) екзекутира в иракската провинция Анбар петима души, заподозрени, че са шпиони, предаде Франс прес.

Ислямистите качиха в интернет снимки от показното убийство. На тях се виждат петимата мъже, коленичили на земята в оранжеви гащеризони, насред множество хора. Мъже, скрили лицата си с черни качулки, ги разстрелват.

Ислямска държава екзекутира журналистка и баща й в Ирак

ИД редовно документира екзекуциите, които извършва, и качва кадри в интернет, подхранвайки този начин пропагандната си с надеждата, че така ще всее още повече страх у хората и ще привлече повече последователи, отбелязва АФП.

Същевременно терористичната групировка пое отговорност за атаката срещу италиански свещеник в Бангладеш в сряда. Пиеро Паролари, който е и лекар, беше нападнат от трима души, докато отивал с велосипед към църквата си в град Динаджпур. Той беше приет във военна болница в бангладешката столица Дака в тежко състояние. Първоначално беше съобщено, че италианецът е бил намушкан във врата, но после стана ясно, че е бил прострелян.

"Ислямска държава" екзекутира 120 души с куршум в главата в Мосул

Отрядите за сигурност на войните на Халифата на Бангладеш извършиха няколко операции в тази страна, сред които и нападение срещу италианския "кръстоносец" Пиеро Паролари, се казва в изявление на ИД, прехванато в интернет от американския институт за следене на джихадистки сайтове САЙТ (SITE).

Тази атака идва след неотдавнашните убийства на италиански хуманитарен работник, застрелян през септември в Дака, и на японски земеделец, убит няколко дни след това в северна част на Бангладеш.

ИД пое отговорност за тези две покушения, както и за убийството на полицай, наръган с ножове близо до Дака в началото на ноември.

Правителството на Бангладеш обаче твърди, че групировката не стои зад тези нападения, защото няма присъствие в страната. Полицията смята, че тези атаки са били извършени от забранена в страната ислямистка организация.

Свещеникът Пиеро Паролари е на около 60 години и живее в Бангладеш от над 30 години.

Източник: БТА